A Debreceni Sportuszoda 2006-os átadását követően a Debreceni Sportcentrumnak jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Debreceni Sportiskola úszószakosztályán keresztül motorja legyen a debreceni úszósportnak. A versenysporton túl mára átfogóan, 4 éves kortól egészen a szenior korig terjed a választható csoportok és szolgáltatások palettája, legyen szó akár úszásoktatásról, rekreációs sportról, versenyúszásról, vagy akár speciális nevelési igények kielégítéséről. Ezen túlmenően a Sportuszoda vízfelületének felosztásakor nem csak az úszás élvez prioritást, hiszen az úszásoktatási rendszerből egyenes út vezet a triatlon, a vízilabda és az uszonyosúszás sportágak megfelelő csoportjaihoz is, így a szülők és a gyerekek szabadon választhatnak valóban testhez álló sportágat.

Az úszásoktatásért felelős, szakképzett oktatói gárda Törőcsik Zsuzsa oktatásszervező vezetésével évek óta összeszokott, eredményes csapatot alkot, akik a délutáni, 16:00-tól vállalt csoportokon túl az egyedülálló Úszó Nemzet Program napközbeni óráiban is jelentős részt vállalnak, segítve ezzel az országosan működő program sikerességét. A délutáni oktatás során kezdő, középhaladó és haladó csoportokba rendeződnek a gyerekek, akik tudásuknak és egyéni fejlődési ütemüknek megfelelően hamar a versenyelőkészítő és a kiemelt csoportban találhatják magukat, ami már a sportágválasztás előszobájának tekinthető. Természetesen nem kötelező a versenysport felé venni az irányt, heti 2-3 alkalmas rekreációs csoportjaink is nagy népszerűségnek örvendenek.

A versenysport terén kiemelten kezeljük a saját utánpótlásnevelés kérdését: béka korosztálytól egészen a felnőttekig, jelenleg 75 igazolt sportolót foglalkoztatunk. Mára a legkisebbektől egészen az élversenyzőkig nevelünk korosztályos országos bajnokokat, világ- és Európa-bajnoki résztvevőket, korosztályos és felnőtt válogatottakat, így nem véletlenül egyre népszerűbb állomása lettünk a környező térségek tehetségeinek is.